Hoofdpagina
Webdesign
Fr@nk's Productions

 

Petanqueclub "'t es ter ip " Dentergem
De Petanque - ballen

 

Met wat voor ballen spelen wij en wat zijn de maten en gewichten daarvan volgens de spel-reglementen. Eerst iets over het maken van de ballen.
De competitie boules bestaan uit 2 holle schalen die aan elkaar gelast zijn en daarna worden gepolijst en verder afgewerkt. Deze zijn veel zuiverder van gewicht en dat gewicht is overal exact gelijk over de boule verdeeld, waardoor je niet verrast word door afwijkingen tijdens het spelen. Competitie boules zijn voorzien van het ingeslagen gewicht en een uniek goedkeuringsmerk.


Beschrijving: constructie petanque ballen         Beschrijving: geboorte boule


Belangrijk bij de keuze van het materiaal:
Alle niet roestvrij stalen boules zijn voorzien van een anticorrosie laag, die bij normaal gebruik zal afslijten. Het is mogelijk dat na verloop van tijd roestvorming op deze boules ontstaat, wat de materiaalkeuze met zich meebrengt. Daarom is het raadzaam deze boules na gebruik met een droge, zachte doek af te nemen om vocht en zweet te verwijderen. Bewaar ze op een droge plaats.                     

Type speler en tactiek:
We kunnen de jeu de boule spelers onderverdelen in 3 categorieën.


Pointeur (legger)
De voorkeur van deze speler gaat uit naar het plaatsen van zijn boule bij het but. De speler gebruikt over het algemeen een boule met een hardheid van 120 tot 140 kg/mm². Deze speler zal doorgaans kiezen voor een zo klein mogelijke bal met een zo zwaar mogelijk gewicht die hij/zij nog prettig vindt om mee te spelen. Dit omdat een zwaardere en kleinere bal minder last heeft van obstakels in de baan.

Tireur (schieter)
De voorkeur van deze speler gaat uit naar het wegkaatsen van de boule van de tegenstander die al bij de but geplaatst is. De speler kiest vaak voor een zachtere boule, daar deze door zijn schok-absorberend vermogen niet wegspringt bij het kaatsen met de andere boule.
Deze speler zal doorgaans kiezen voor een zo groot mogelijke bal met een zo licht mogelijk gewicht die hij/zij nog prettig vindt om mee te spelen. Een grotere boule maakt meer kans om de boule van de tegenstander te raken en de voorkeur voor een lichtere boule heeft te maken met het feit dat men vaker door de lucht gooit.                                   
In een zachtere boule zullen wel eerder deukjes en beschadigingen ontstaan.

Milieu speler
Dit is een combinatie van zowel een tireur als een pointeur speler. De voorkeur van deze speler zal uitgaan naar een boule met een hardheid van 120 tot 130 kg/mm². Hierdoor zal hij/zij beter beide technieken kunnen spelen.