Hoofdpagina
Webdesign
Fr@nk's Productions

 

Petanqueclub "'t es ter ip " Dentergem

Wat bij verlies met 13-0 ? >>> FANNY

 

Beschrijving: fanny petanque
Maar waar komt die "Fanny" toch vandaan?


Van Jean Gourmond weten we dat tegen het eind van de 19e eeuw Fanny Dubriand bij één van de eerste verenigingen (te weten Jouve) in de wijk Croix Rousse in Lyon de gewoonte had haar achterste te laten zien, om zo de spelers, die met 0-13 hadden verloren te vernederen. Waren de verliezers gedwongen haar billen te kussen?
We weten het niet. In ieder geval gebruikt men sindsdien de uitdrukking "Embrasser Fanny" (Fanny kussen of omhelzen).


Maar als we Giacomoni mogen geloven zat het toch anders. Volgens hem was Fanny aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog serveerster in een café in Grand Lemps in het noorden van Frankrijk. Zij liet zich omhelzen door verliezers die geen enkel punt tijdens een spel behaalden. Deze omhelzing was een troost, een schadevergoeding.
Tot op de dag dat de burgermeester van de regio ook bij haar kwam om te worden getroost. Had Fanny iets tegen hem? Het is in ieder geval zo dat ze boven op een stoel klom, haar rokken omhoog deed en wat hield ze hem voor? Haar andere wangen, waarop meneer de burgermeester trouwens zonder blikken of blozen twee dikke klapzoenen gaf. Dat was het begin van een lange traditie.


Sindsdien, omdat de spelers niet altijd een lieve Fanny bij de hand, of liever aan de lippen hebben, bezitten veel verenigingen een namaak-Fanny die ze op een ereplaatsje hebben staan en waar de winnaars hun slachtoffers mee naartoe nemen en verplichten met een kniebuiging een kus te geven op de billen van Fanny. 


(Geciteerd uit: "Jeu de Boules" van Henk Reesink)
Gaade Uitgevers, ISBN 90-6017-683-9