Hoofdpagina
Webdesign
Fr@nk's Productions

 

Petanqueclub "'t es ter ip " Dentergem

WAAR KOMT DE BENAMING PETANQUE VANDAAN ???

 

Over het ontstaan van petanque gaan verschillende verhalen in het rond. Het meest aannemelijke is het volgende verhaal over de broers Pitiot  (Ernest en Joseph) en de provinciaal speler Jules Hugues, bijgenaamd Le Noir, die het petanque hebben gegrondvest (nadat zij het spel als bij toeval hadden bedacht). 
Op het jeu de boules terrein in La Ciotat, een plaatsje ten oosten van Marseille werd iedere dag het longue ( jeu de Provençaal ) gespeeld. De broers Pitiot hadden hier de leiding. Zij organiseerden regelmatig belangrijke tornooien waar grote kampioenen uit de omgeving op af kwamen. De partijen duurden vaak erg lang en toeschouwers konden voor weinig geld een stoel huren. In het begin werden de stoelen door de toeschouwers op het speelveld neergezet. Dit om maar niets van het spel te missen. Dit was voor de spelers natuurlijk erg lastig en het werd dan ook op een zeker moment verboden. 
Voor een persoon werd een uitzondering gemaakt en wel voor Jules Le Noir, een oud jeu de provinciaal speler die aan reuma leed. Een man die vele prachtige partijen had gespeeld. Wanneer hij zo zat te kijken ergerde hij zich vaak aan het niveau en om zich te vermaken tireerde ( het weg schieten ) hij boules, die op een afstand van 1 tot 2 meter bij hem vandaan lagen. Ik ben aan het trainen zij hij dan tegen omstanders die naar hem keken. Ernest Pitiot die dit gebeuren ook zag had te doen met zijn vriend die het jeu de provinciaal niet meer kon spelen vanwege de reuma. 
Op een dag stelde hij zijn vriend voor een partijtje te spelen waarbij de voeten in een werpcirkel moesten blijven staan. Dit in tegenstelling tot het jeu de provinciaal waar een speler bij het plaatsen een voet in de cirkel en een voet buiten de cirkel heeft staan. 
Hoe is nu de benaming petanque ontstaan

  • Nieuwe wijze van spelen is  de voeten mooi naast mekaar plaatsen binnen een gemarkeerde cirkel
  • In het dialect van de provence noemt men dit "les pieds tanqués", 
  • vandaar dus de samenvoeging na lange tijd tot petanque.

Het tireren ( schieten) gebeurd met een aanloop. Na verloop van tijd werden er op de nieuwe manier van gooien tornooitjes gehouden en waren het vooral de oudere spelers die mee speelden. Maar na verloop van tijd wilden ook de jongeren de nieuwe variant wel eens proberen. En dat was het begin van een sport die later een groot deel van de wereld zou veroveren.